56. Jurjevanje v Beli krajini ⏐ 19. – 23. junij 2019

Najstarejši folklorni festival v Sloveniji

Festival Jurjevanje v Beli krajini je prireditev z manj odpadki

Letošnji 56. folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini, ki bo potekal od 19. do 23. junija v Črnomlju, je prva slovenska prireditev z manj odpadki po smernicah Zero Waste Slovenije, katere nacionalna organizacija je društvo Ekologi brez meja.

Da je Jurjevanje sploh postalo prireditev z manj odpadki, je organizator RIC Bela krajina uvedel organizirane javne prevoze, električna vozila za organizatorje, obveščal javnost o ukrepih in spodbujal k sodelovanju ter k uporabi mobilnih naprav za informiranje o prireditvi, zmanjšal količino tiskovin, plastificiral tiskovine za večkratno uporabo, uporabil princip ponovne uporabe pri ustvarjalnih delavnicah, uvedel prodajo večnamenskih vrečk in bidonov, uporabo pribora, kozarcev za večkratno uporabo in ponudbo hrane lokalnega izvora.

Organizator se zaveda, da ostaja prostor za izboljšave. »Kljub vsej podpori, pripomočkom in usposabljanju prostovoljcev in infrastrukturi, je bilo v uporabi še vedno precej plastičnih kozarcev za enkratno uporabo, tako med preostankom odpadkov kot v odpadni embalaži, kar je posledica slabše pozornosti pri ločevanju oz. nesledenja dogovoru s strani določenih gostinskih ponudnikov,« je opozoril koordinator projekta Zero Waste prireditve, g. Kristian Asani, in doda: »Na tem področju imamo možnost zmanjšati skupno količino odpadkov in povečati delež ločeno zbranih«.

Direktor RIC Bela krajina g. Peter Črnič povzema rezultate projekta: »Kljub temu, da del cilja zaveze Zero Waste nismo dosegli, smo vseeno z doseženim zadovoljni, saj je napredek glede na predhodna leta ogromen. Ker imamo priložnost za izboljšave, ki so realno dosegljive, bomo prihodnje leto s projektom nadaljevali.«