Jurjevanje v Beli krajini je najstarejši folklorni festival v Slovenijiter eden izmed najbolj prepoznavnih festivalov doma in v tem delu Evrope. Petdnevni festival poteka v mestu Črnomelj v Beli krajini, deželi belih brez, tople reke Kolpe ter bogate kulturne dediščine

Obiščite najstarejši folklorni festival v Sloveniji in preživite dan v starem mestnem jedru Črnomlja.

  • Nastopi vrhunskih folklornih skupin iz Slovenije , Hrvaške, Madžarske, BIH in Kolumbije
  • Tamburaši in godbe
  • Srečanje otroških folklornih skupin Pastirče mlado
  • EtnoFolk festival
  • Glasbeni in pevski nastopi
  • Umetniške razstave in rokodelski sejem
  • Ulično gledališče in otroške delavnice
  • Družinski kolesarski izlet Goni kolo
  • Kulinarika
  • Preko 1200 sodelujočih na 14 prizoriščih

Vse to in še več se bo dogajalo v Črnomlju.

Na različnih prizoriščih boste deležni programa, prilagojenega tako najmlajšim, kot tudi starejšim. Lahko boste kreativni v ustvarjalnih in umetniških delavnicah ali se udeležili rekreativnih športnih prireditev. Zaplešite s folklornimi skupinami, nastopilo jih bo več kot dvajset. Imeli boste možnost naučiti se belokranjskih ali katerih drugih plesnih korakov. Obiskal nas bo pomladanski mitološki junak Zeleni Jurij. Okusite blokranjske gastronomske posebnosti in popijte kozarec vrhunskih vin.

Obisk Jurjevanja lahko nemreč združite s prijetnim družinskim izletom po Beli krajini.

Ob nastopu belokranjskih folklornih skupin gosti festival vsakoletno tudi številne slovenske in tuje folklorne skupine.  S ponosom in veseljem najavljamo, da pričakujemo letošnje leto med drugim tudi folklorne skupine prekomorskih dežel.

V zadnjih letih smo tako že gostili odlične folklorne skupine iz Mehike, Kolumbije, Argentine, Nemčije, Italije, Češke, Slovaške, Madžarske, Litve, Latvije, Srbije, Makedonije, Bolgarije, BIH, Hrvaške, Črne gore, Turčije, Poljske, Rusije,  itd. Predstavijo se tamburaške skupine, ljudski pevci in godci ter ostali nastopajoči. Živahno kulturno dogajanje se ob večerih zaključi z bogatim glasbeno-zabavnim programom.

Ob osrednjemu folklornemu delu vsakoletno organiziramo srečanje otroških folklornih skupin pod imenom »Pastirče mlado«, kjer se predstavijo otroške folklorne skupine iz Slovenije in tujine.

V smislu rekreativnega preživljanja prostega časa še posebej izpostavljamo družinski kolesarski izlet »Goni kolo« – Z biciklom po Beli krajini- Zabavni program terminsko v celoti povezuje osrednjo lokacijo v Jurjevanjski dragi z etno glasbenim programom (EtnoFolk festival) v starem mestnem jedru Črnomlja. Prireditve se ob večerih zaključujejo z bogatim zabavnim programom, kjer se predstavijo tako narodnozabavni ansambli, kot trenutno najbolj popularne domače in tuje glasbene skupine.

Nenazadnje je festival Jurjevanje med drugim tudi ponosni partner svetovne zveze folklornih festivalov in tradicijskih skupin CIOFF.